Omgeving

De huizen van Roma in Campagna zijn gelegen in het hart van het heuvelrijke Sabina. Hier heeft de tijd stilgestaan. Het betreft een stukje nog niet ontdekt Italie. Het Sabijnse landschap wordt gekarakteriseerd door de vele kastelen op de toppen van de heuvels. Het rijke historische en culturele erfgoed treft u aan in de architectuur, de decoraties en de fresco’s. Nabij de kastelen vindt u middeleeuwse dorpen die bekend zijn vanwege hun architectonische waarde (Tarano, Montasola, Casperia, Roccantica, Collevecchio). Sporen van een eeuwenoude cultuur treft u eveneens aan in de Franciscaanse heiligdommen, die dusdanig talrijk zijn dat dit gebied wel het ‘Tweede huis van Franciscus’ wordt genoemd. Niet minder belangrijk evenwel zijn de abdijen en de kloosters, met name de ‘Abbazia di Farfa’ en het ‘Santuario di Vescovio’, zijn een bezoek waard.

Geschiedenis

Sabina is een landschap in Lazio ten noordoosten van Rome. Het is genoemd naar de Sabijnen, een oud volk dat daar voor de stichting van Rome woonde. Bekend is de legende van de Sabijnse maagdenroof. De Romeinen zouden Sabijnse vrouwen hebben ontvoerd om hun nieuwe stad te bevolken. Veel Sabijnse godheden en cultussen ontwikkelden zich in Rome en veel delen van de stad, zoals het Quirinaal, waren ooit Sabijns.

Nabij Rome

De huizen liggen in Lazio op de grens met Umbrië, 60 kilometer ten noordoosten van Rome en zijn via de Autostrada del Sole (A1) zowel vanuit het noorden als het zuiden gemakkelijk te bereiken (zie overzichtskaart). Met de auto bent u binnen drie kwartier in het hart van Rome, waar u gemakkelijk kunt parkeren in de parkeergarage onder de Villa Borghese. Ook is er een directe treinverbinding van het nabij gelegen station Stimigliano naar het centrum van Rome. Het is heerlijk overdag te genieten van de culturele rijkdommen, te winkelen in de via dei Condotti, een glaasje te drinken op de Piazza Navona, te eten in één van de talrijke eetgelegenheden in de Trastevere en ’s avonds terug te keren naar de rust en de schone lucht van het Sabijnse heuvelland.

Bezienswaardigheden

Naast Rome zijn er binnen een uur rijden diverse andere bezienswaardige steden en dorpen. Richting het noorden zijn er Orvieto, Narni, Bagnaia (Villa Lante), Bagnoregio, Caprarola en Todi. Richting de kust zijn er Viterbo, Tarquinia (Etruskische opgravingen) en de prachtige meren Lago di Bracciano en Lago di Bolsena. Richting het zuiden zijn Tivoli (Villa d’Este en Villa Adriana), Castelgandolfo en Albano zeker een bezoek waard.

 

Voorzieningen

In de nabije omgeving zijn alle mogelijke voorzieningen aanwezig. Op 3 kilometer afstand ligt het dorp Borgonuovo. Hier kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen, er is een supermarkt, een slager, een bakker, een apotheek en een bar. Iedere vierde zondag van de maand is er markt. In Forano is een grote Conad supermarkt die iedere dag is geopend van 8 tot 20.00 uur.